Plastik Lazer Markalama

Renk Değişimi, Köpürme veya Oyma

Plastiklerin lazerle markalanması, temel malzeme özellikleri, katkı maddeleri vb. lazer ışığının emilmesi üzerine etki eden bileşenlere oldukça bağlıdır. Enerji girişi, polimerin karbonlaşmasına veya köpürmesine yol açar. Sonuç bir renk değişikliği olur.

Karbonizasyon ve köpürme

Karbonizasyon (termokimyasal bir süreç) koyu renkli markalamalar üretir. Köpürme (Soğuma enasında etrafı çevrilmiş çok küçük gaz kabarcıkları formu) malzemede açık tonda markalamalar üretir. Katkı maddeleri soğurulma özelliklerini geliştirebilirler ve renk değişikliği genellikle polimerin termal etkileşiminden kaynaklanır. 

Fotokimyasal İşlem

Ağartma ve Foto Redüksiyon işlemleri için 532 nm (yeşil) ve 355 nm (UV) harmonik dalga boyları kullanılabilir. Çoğu durumda, UV lazer ışını ile foto redüksiyona "soğuk markalama" da denir; zira neredeyse kayda değer hiçbir ısıtma ve dolayısıyla herhangi bir maddi hasarı meydana gelmez.


Katkı maddeli plastikler

Lazere duyarlı katkı maddelerinin plastiklerde kullanılması bazı uygulamalarda önemli avantajlar sağlayabilir. Plastiklerdeki katkı maddeleri, kontur netliğini ve kontrastını önemli ölçüde artırabilir ve bu sayede içeriğinin okunabilirliğini kolaylaştırır. Örneğin makine tarafından okunabilir kodlarda bu daha da önemli hale gelir. Şeffaf ve yarı şeffaf malzemeler söz konusu olduğunda, katkıların daha eşit bir kontrast dağılımı vardır. Katkı maddelerinin eklenmesi, ürün renklerinin geniş bir seçimine izin verir ve bu bazı malzemelerin markalanabilirliği için çok önemlidir.


Avantajlarına genel bir bakış

Ön ve son işlem gerektirmez

Yüksek kontrastlı ve aşınmaya dirençli markalamalar

Mekanik yöntemlerden daha hızlı

Zarar görmemiş yüzeyler (renk değişimi)

Markalanabilen çok ince çizgi genişlikleri

Esnek, özgün markalama

Ulaşılması zor yerler için uygun

•      Alfanümerik metin, seri numaralar, logo, grafik, barkodlar ve karekodlar